Proefexamen

Bij het CBR bestaat de mogelijkheid, om als voorbereiding op je echte praktijkexamen, een proef examen te doen. Het CBR noemt dit een TussenTijdse Toets (TTT). Deze toets verloopt als een echt examen. Een examinator, van het CBR, beoordeelt tijdens deze toets je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examen onderdelen onder de loep genomen, en getoetst volgens de officiële exameneisen. Je instructeur rijdt mee. De toets duurt even lang als een echt examen.

Na afloop van de toets krijg je van de examinator en je instructeur een advies over de onderdelen waaraan je nog moet werken. Je kunt dan nog beter op een gerichte manier je rijopleiding afronden.

Omdat het proefexamen identiek is aan het echte examen weet je precies wat je straks tijdens het echte examen kunt verwachten. De toets is een goede manier om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit kan daardoor voor een belangrijk deel worden weggenomen.

Je kunt voor het onderdeel bijzondere verrichtingen, zoals parkeren of omkeren op de rijbaan vrijstelling verdienen op het eerst volgende rijexamen. Het voordeel hiervan is dat deze onderdelen tijdens de toets niet vlekkeloos hoeven te verlopen. Wel moet je over de bijzondere verrichtingen een positief advies krijgen.

Het is zinvol een proefexamen af te leggen als je ongeveer op driekwart van de rijopleiding bent. Je instructeur geeft tijdig aan wanneer dit is, zodat in overleg een datum gepland kan worden.

De kans om in een keer te slagen voor je examen neemt toe door het doen van een proefexamen. Mocht het toch niet in een keer lukken dan biedt Verkeersschool A6 het 2e examen aan voor de helft van de prijs!